Fantagio’nun Durumu Hakkında



Bütün bu yalan haberlere, dedikodulara, yanlış bilinenlere son vermek adına Fantagio'nun başından geçen bütün olayları basına yansıyan kadarıyla ve dilimiz döndüğünce anlatmaya karar verdik. Lütfen DOĞRU bilgiler için bu yazıyı sonuna kadar okuyunuz ve yalanlara inanmayınız.

Fantagio nasıl kuruldu ve nasıl çalışır?
Fantagio, Na Byeng Jun tarafından ilk olarak NOA (Network of Asia) ismiyle 2008 yılında kurulmuş, daha sonrasında 2011 yılında ismi Fantagio olarak değiştirilmiş bir şirkettir. Bu şirket, 10-30 kişilik bir kurul ve hissedarlar tarafından yönetilmektedir. Herkes satışta olan hisseleri satın alabilir ve genelde CEO en büyük hissedardır.

Fantagio ana şirkettir fakat yan kuruluşları da vardır:
- Fantagio Music: Fantagio'nun müzik yapan bölümüdür.
- Fantagio Pictures: Fantagio'nun dizi ve film yapan bölümüdür (To Be Continued bu bölümde yapılmıştır).
- Madin Entertainment: Fantagio'nun oyunculuk bölümünü yöneten ve anlaşmalı bireysel oyuncularla çalışan bölümüdür.
- Solid C&M: Fantagio'nun restoran, eğitim ve dağıtım acentasını yöneten bölümüdür.

2016'nın Aralık ayında CEO'su Wei Jie olan JC Group büyük bir hissedar olup hisselerin %27,29'luk kısmını yatırımları sayesinde satın aldı. Yönetim kurulu Wei Jie'yi şirketin kurucusu ve CEO'su olan Na Byeong Jun'un yanında yardımcı CEO olmasına karar verdi.
Ocak 2017'de Fantagio, daha birleşik/bir arada bir Fantagio için idol ve aktörlerle ilgili haberleri @fantagiogroup hesabından paylaşacaklarını, @fantagiomusic hesabını imza günleri, müzik programları gibi idollerle ilgili haberleri paylaşmak için @fantagiostaff hesabına çevireceklerine dair bir bildiri yayınladı.
Bahsettiğimiz gibi herkes şirketten satışa çıktığında hisse satın alabilir. Mesela sizin %5'lik bir hisseniz varsa ve daha iyi bir şirketten hisse almak istiyorsanız hissenizi satabilirsiniz. Bu hisseyi tabii ki de en çok para veren kişiye satarsınız. Aralık 2017'de JC Group diğer hissedarların hisselerini satın alarak (%22,78'lik bir hisseden bahsediyoruz) toplamda %50,07'lik bir hisse sahibi oldu ve en büyük hissedar haline geldi. Şunu da not edin ki JC Group bu hisseleri Wei Jie ve bazı yönetim kurulu üyeleri aracılığıyla istedi. Yönetim kurulu toplantısında (Wei Jie ve birkaç kurul üyesinin olduğu bir toplantıda) Na Byeong Jun'un CEO olarak kovulmasına ve Wei Jie'nin Fantagio'nun tek CEO'su olmasına karar verildi. Bunun yanısıra birçok çalışan da kovuldu.
Ocak 2018'de çalışanlar bu durumun haksız ve yasal olmadığını düşündükleri için JC Group'tan 9 şey talep ettiler. Çalışanlar talepleri yerine getirilmediği takdirde JC Group'u yasal işlem başlatmakla ve greve gitmekle tehdit ettiler. Çalışanların 9 isteği şöyleydi;
1. JC Group, çalışanlarının Fantagio'nun yönetimine karıştıkları için özür dilemelidir.
2. JC Group, Fantagio çalışanlarının işlerine son vermekte söz sahibi olmaya teşebbüs etmeyi bırakmalıdır.
3. JC Group, çalışanlarının Fantagio'nun finansal işlerini yönettikleri için özür dilemelidir.
4. JC Group, Fantagio sanatçılarının, çalışanların ve iş anlaşmalarının masraflarını kasten ödemediği için derhal özür dilemelidir.
5. JC Group, tek taraflı bir kararla Fantagio'nun iş amaçlı kullandığı kredi kartlarına el koyduğu ve sanatçıların promosyonlarına devam etmelerini zorlaştırdığı için derhal özür dilemelidir.
6. JC Group, Hong Kong'a Fantagio'nun parasını sızdırmaya teşebbüs etmeyi derhal bırakıp yurtdışına sızdırdığı tüm parayı geri vermelidir.
7. JC Group, hissedar olmakla yönetim arasına çizgi çizmeyi bilmeyen eski tarz yönetim şeklini yürütmeyi derhal bırakmalıdır. JC Group derhal Fantagio'nun JC Group'un çıkarları için çalışan bir şirket olmadığını resmi olarak duyurmalıdır.
8. Fantagio'nun çıkarlarını ve Fantagio'nun hissedarlarının kazançları ile haklarını korumak adına JC Group, Na Byeong Jun'u yardımcı CEO yapmalı ve kovulan önemli çalışanları tekrar aynı pozisyonlarına geri döndürmelidir.
9. JC Group yasadışı işler yapan ve şu anki duruma sebep olan tüm kendi çalışanlarını kovmalıdır.

2018'in Ocak ayının sonunda Na Byeong Jun istifa mektubunu sundu. Aralık 2017'de CEOluk görevinden kovulduktan sonra yönetim kurulu başkanlığı yapıyordu. Fakat çalışanların 9 isteklerinden sonra kovulmalarını önlemek ve JC Group'un hisse satın almasını kabul edip bütün olanlara sebep olup şirketin hasar görmesine sebep olduğunu düşünüp suçlu hissettiği için şirketten ayrıldı. 2018'in Mart ayında Fantagio'dan kovulan çalışanlarla birlikte Stardium şirketini kurdu.

2018'in Nisan ayında sözleşmeli bireysel aktris Kang Hanna, Fantagio'ya içerik sertifikası gönderdi ve şirketten ayrılma niyetini belirtti. Bunun ardından KEMA (Kore Eğlence Yönetim Derneği)  Fantagio'yu incelemeye başladı. KEMA, Kamu Kültürü ve Sanat Endüstrisi'nin Gelişimi kanununun 26. maddesi hakkında Fantagio ile temasa geçti. Bu kanuna göre bir ajans şunlara uymak zorunda;
1. Kamu Kültürü ve Sanat Endüstrisi'nde çalışmayı planlayanlar Kültür Bakanlığı'na kayıtlı olmalılardır.
2. Birinci maddeden farklı bir şekilde kayıt olmak isteyenler bu kategorilerden birine uymalıdır (ortaklık durumlarında yönetimdeki kişilerden en az 2 tanesi bunlara uymalıdırlar)
- Kamu Kültürü ve Sanat Endüstrisi'nde çalışmayı planlayanlar en az 2 senelik bir tecrübeye sahip olmalılardır.
- Kamu Kültürü ve Sanat Endüstrisi'ne ilişkin işlerde tam müfredat uygulanmalı ve bu Spor, Kültür ve Turizm Departmanı tarafından belirlenmeli.

Nisan 2018'de yine Fantagio Group'un ve Fantagio Music'in Twitter hesapları birbirlerinden ayrıldılar. Fantagio Müzik @fantagiostaff 'tan @fantagiomusic_ 'e döndü. İdolleri için de farklı hesaplar açtılar (@HV_Staff , @ASTRO_Staff ve @WekiMeki_Staff). Bu, belki de işlerin içten içe pek iyi gitmediği için daha güçlü ve kenetlenmiş bir Fantagio göstermek adına bir hareketti.

11 Mayıs 2018'de Fantagio Music'in CEO'su (Woo Young Seung) da kovuldu ve 13 Mayıs'ta istifa mektubunu verdi. Wei Jie'nin sekreteri Woo Young Seung'un yerini yani Fantagio Music'in CEOluğunu aldı. 14 Mayıs'ta sözleşmeli bireysel oyuncuların KEMA'dan sözleşme uyuşmazlığı hakkında arabuluculuk yapmasını istedikleri ortaya çıktı. Fantagio buna Fantagio'nun yan kuruluş olan Fantagio Music'in %95'lik kısmına sahip olduğunu belirterek yanıt verdi. Woo Young Seung'u Fantagio Music'in para durumu yüzünden kovduklarını açıkladılar. Yönetimde normalleşmeye ve aktif bir şekilde sanatçılarına yatırım yapma üzerinde çalışacaklarına söz verdiler.

Önemli çalışanları, Na Byeong Jun'u ve Woo Young Seung'u kovduktan sonra Fantagio'nun bahsettiğimiz maddelere uyan bir yöneticisi ve ne KEMA'ya ne de Kamu Kültürü ve Sanat Endüstrisi Gelişimi kanununa uyan bir yönetimi kalmadı.

Fantagio 16 Haziran 2018'de bir (tüm yöneticiler ve hissedarların katkılarıyla) Olağanüstü Genel Toplantı yaptı. Toplantıda eski Box Media CEO'su olan Park Hae Sun'u yeni (bakanlığa) kayıtlı Fantagio yöneticisi olarak atadılar. Park Hae Sun yönetim kurulunun bir parçası oldu fakat CEO olarak atanmadı. Tüm hayranlar gibi biz de Park Hae Sun geldikten sonra KEMA ile olan sorunlar çözülecek sandık.

25 Temmuz 2018'de KEMA'nın hâlâ Fantagio'ya kanunla ilgili uyarılar gönderdiği duyuldu. 26. maddeye göre birden fazla yöneticinin bahsettiğimiz şeylere uyması gerek. Fantagio'nun birden fazla yöneticinin kurallara uyduğunu beyan etmesi veya istenilen her şeye uyduklarını KEMA'ya kanıtlamaları gerek. Dahası, sözleşmeli bireysel oyuncular olan Kang Hanna'nın, Im Hyun Sung'un, Kang Hae Lim'in ve Choi Yoon Ra'nın sözleşmeleri anlaşmazlıklara arabuluculuk yapmak adına KEMA tarafından gözden geçirildikleri ortaya çıktı.

26 Temmuz 2018'de KEMA, dernek üyelerine (eğlence ajansları ve yapım şirketleri) Fantagio ile sözleşmeli bireysel oyuncularıyla anlaşmazlıklarını çözene dek çalışmaktan men edildiklerini resmi bir şekilde duyurdu.  27 Temmuz'da Kore Kültür Endüstrisi Federasyonu (KCIF) KEMA'nın kararını desteklediklerini belirttiler.

29 Temmuz 2018'e kadar Fantagio adına gerçekleşen tüm olaylar bunlar. Duyduğunuz diğer şeyler kesinlikle yanlış ve de yalandır. "Şirket batıyor" tarzı söylemlerin aslı yoktur. Evet, şirketin bir miktar borcu var fakat koca şirket böyle batmaz. Ayrıca sanatçıların sözleşmelerinde onları koruyacak maddeler bulunuyor. Bu konuda bir endişeniz olmasın. Tek yapmamız gereken KEMA ile ortak yolun bulunmasını beklemek.

@WMFANTAGIODAILY'nin katkılarıyla derlenmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Grup Hakkında Bilgi

ASTRO'nun Bu Güne Kadar Yayınladığı Şarkılar Listesi